Internetoplichters

Tips voor het vermijden van internetoplichters die het op tieners gemunt hebben. 

 • Trap jij niet in de trucjes van internetoplichters?
 • Wees alert.
 • Het kan de beste overkomen.
 • Ook jou of iemand in je gezin.
 • Vooral tieners zijn kwetsbaar.

Om te voorkomen dat tieners slachtoffer worden van de slechte bedoelingen van oplichters, geven wij hier enkele tips om pogingen tot oplichting te herkennen.

 • Gratis muziek, gratis films en meer: iedereen houdt van gratis. En sommige muziekbands en app-ontwikkelaars bieden graag gratis hun producten aan. Cadeautjes of apps die gratis zijn bij een andere app-aankoop, zijn erg populair. Maar wees op je hoede voor de illegale downloads die in de donkere hoekjes van internet verborgen zitten. Deze kunnen tot echte problemen leiden.
 • Wees alert:als je tiener gigabytes aan auteursrechtelijk beschermd materiaal downloadt, zou dit nare financiële gevolgen voor je kunnen hebben. Zelfs als het je lukt om aan wettelijke vervolging door de auteursrechthouders te ontsnappen, zou de gedownloade content nog verborgen malware kunnen bevatten. Bijvoorbeeld in de vorm van software die je toetsaanslagen vastlegt, spam verstuurt en meer. Het is het risico niet waard. Bespreek dit met je kind.
 • Ze kunnen rijk worden (denken ze): een tiener die geconfronteerd wordt met de belofte van veel geld, denkt vaak niet meer logisch na. Er wordt ze vaak een vette worst voorgehouden, in de trant van: als je X doet, krijg je Y. En X bestaat dan vaak uit het overmaken van geld aan vreemden.
 • Wees alert: als je echt een prijs hebt gewonnen of een grote som geld hebt geërfd, of als dat aantrekkelijk thuiswerkaanbod legitiem zou zijn, waarom zou je er dan voor moeten betalen? Als je een e-mail van deze strekking krijgt, verwijder hem dan. Reageer niet! Zo laat je scammers alleen maar weten dat zij een bestaand e-mailadres te pakken hebben.
 • De ‘perfecte’ online date: internet biedt tieners nieuwe manieren om aan een date te komen. Maar is het veilig? Dat hangt ervan af. Er zijn er die datingsites gebruiken omdat zij echt die ene speciale persoon willen vinden. Maar er zijn er ook die alleen tot doel hebben mensen op te lichten. Hoe herken je dat laatste? Aan geld. Alweer.
 • Wees alert: vroeger zetten oplichters een foto van een model met een geweldig profiel op een datingsite, maar tegenwoordig gebruiken ze een andere tactiek. Ze sturen je een tijdje e-mails en gaan vriendelijke gesprekken met jou of je tiener aan. Pas later beginnen ze over geld. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat zij een zieke ouder of grootouder hebben. Dit is natuurlijk niet waar. Als dit gebeurt, meld dit dan aan de beheerders van de datingsite en bespreek het met je gezin.
 • Aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn: veel tieners vinden het belangrijk om populair te zijn op school. Dit gaat vaak gepaard met het dragen van de laatste mode en mooiste kleren, en ook het hebben van de nieuwste smartphone. Maar dit alles is niet goedkoop. Daarom proberen oplichters tieners lekker te maken met ‘gratis’ smartphones, leningen zonder controle van hun kredietwaardigheid, en zelfs de verkoop van diploma’s van middelbare scholen of universiteiten (die niets waard zijn).
 • Wees alert: voor volwassennen kunnen deze aanbiedingen erg verdacht lijken, maar tieners hebben nog niet veel levenservaring. En oplichters maken hier misbruik van. Praat met uw kinderen. Vertel ze dat er oplichters op internet zitten die het vooral op hen hebben gemunt.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als alles op internet koek en ei was, maar dit is gewoon niet zo. Tieners kunnen zich misschien volwassen gedragen, maar dit zijn ze natuurlijk niet. Ze hebben nog steeds begeleiding nodig. Door deze tips op te volgen en met uw kinderen te bespreken, kun je scammers op een afstand houden.
Norton™ Family kan je hierbij ook helpen. Het kan je laten weten welke sites je kinderen bezoeken en waar ze naar zoeken. Hierdoor krijg je zicht op hun internetactiviteiten, zodat je kunt zorgen dat ze op internet veilig zijn.

Top